Talán sokunknak életünk legszebb emlékei vannak hozzákötődve a Pad Thaihoz. Ahogy a naplementében homokos tengerparton a gyékényen üldögélve vártunk, hogy a parti árus a robogóján elkészített finomságot szervirozza, vagy ahogy a kedvenc Deedee-nkbe beülve a felszolgáló hatalmas mosollyal az arcán már messziről kérdezi, hogy jöhet a szokásos? A csirkés Pad Thai, mosolyország leghíresebb főznivalója.
A thai konyha alapvető ismérve a csili, szezám és a szójaszósz. A világhírű sweet chilli szósz például Thaiföld ajándéka a világnak. Európainak sokszor szokatlan, de szinte mindig ízletes élmény a thai konyha, ha nem számoljuk ide a sült ázsiai csótányt, a sült patkányt és a hasonló ínyencségeket.
Na de foglalkozzunk akkor most egy kicsit a csirkés Pad Thai elkészítésével, melyet lehet hagyományosan rizstésztával, vagy üvegtésztával elkészíteni, de természetesen használhatunk metélt, vagy spagetti tésztát is, amit otthon találunk. A tészta főzésébe most ne menjünk bele, al dentére főzve a legjobb természetesen. Szűrjük és hűtsük le és tegyük félre kicsit.
A hagymát és a répát zsülienre, azaz vékony csíkokra, a fokhagymát préseljük, vagy apróra vágjuk. Válogatott zöldségeinket pedig kisebb kockára vágjuk fel. Tűzforró serpenyőben, olajon először a csíkokra vágott csirkét pár percig süssük, utána pedig szórjuk rá az összes zöldséget és alaposan pirítsuk le. Ajánlatos a lehető legmagasabb hőmérsékleten ezt a tevékenységet végezni, így kérgesedik a zöldség, mielőtt a tápérték eltávozna belőle, bezárja a zamatát és élvezhetjük minden hasznát a friss zöldségnek. Nyugodtan füstöljön a serpenyő, az a fontos, hogy ne égjen le a Pad Thaiunk.
Mikor már aranybarnára pirultak a zöldségek, húzzuk le a tűzről, és ha tojásosan szeretnénk, üssünk 2 tojást a serpenyőbe, keverjük el és pirítsuk meg kicsit. Végén hozzá adhatunk pár csepp mogyoró olajat!
A korábban már al dentére főzött tésztánk most ráboríthatjuk a zöldség mixre pár evőkanál olaj társaságában, majd pirítsuk egy kicsit tovább. Öntsünk rá szójaszószt, keverjük el, majd adjunk hozzá mézet, sweet chilit, gyömbért és a földimogyorót, elkeverjük és pár perc után meg is vagyunk.
Ugye milyen egyszerű?
Tálaláshoz használhatunk csírákat és szezámmagot, esetleg ízlés szerint további földimogyorót is szórhatunk rá.
Jó étvágyat!
Hozzávalók 2 főre:
- 20 deka tészta
- 20 deka csirkehús filé
- zöldség keverék
- sárgarépa
- tojás
- hagyma
- fokhagyma,
- gyömbér
- sweet chilli szósz
- szójaszósz
- méz
- földimogyoró
- földimogyoró olaj
- babcsíra
További thai kulináris tartalmak: