A Fried Rice egy tipikusan olyan ázsiai étel, amibe bármit bele rakhatunk, elkészíthetjük csirkével, lehet garnélás, vagy szimplán tojásos is, nagyon könnyű és nagyon gyorsan elkészíthetjük.
A hagyományos sült rizs eredetileg indokinából származik, de réges rég elterjedt indiában, bangladeshben és pakisztánban is. Mi itt a Sawatdee szerkesztőségében mégis a thai verziót kedveljük a legjobban.
Aki volt már Thaiföldön, minden bizonnyal beleszeretett ebbe az egyszerű de íncsiklandozó fogásba a mosolyok országában.
Erről a fantasztikus authentikus ételről nem érdemes sokat írni, ezt el kell készíteni és mind meg kell enni!
Reméljük nem gond, ha nem térünk ki itt a rizs főzés fortélyaira, rengeteg féleképpen el lehet jól készíteni a rizst… lehet átöblítés helyett például lepirítani, vagy sima víz helyett húslével főzni, néhányan pedig egyszerűen megfőzik a rizst is, mint a tésztát. Mindenki a saját szokásainak megfelelően készítse el a rizst és ha már itt tartunk, ha majd rátérünk a rizsre, elárulunk egy hasznos és hálás fortélyt a rizzsel kapcsolatban.
Ha eldöntöttük, hogy csirkés, garnélás vagy tojásos sült rizst készítünk, vagy esetleg csirkés-tojásosat, akkor szója és kevés gyömbér kíséretében a húsfélét pirítsuk meg, ha már megkérdezte valaki, akkor mi az extra szűz olivaolajat ajánljuk, mint bárki, aki szereti az olasz konyhát is. Természetesen ízlés szerint fűszerezhetjük só, bors és egyéb dolgokkal. Ha szimpla tojásos sült rizst készítenénk, akkor is még tegyük félre a tojást egy ideig.
Szóval a fortély, nagy titka az a kiváló fried rice-nak, hogy ne friss rizzsel készítsük, hanem legalább 2-3 nappal a fogás elfogyasztása előtt megfőzött, lehetőleg pergőre sikerült jázmin rizst használjunk ennek csodás étel elkészítéséhez.
Ha ez megvan, a hűtőben nézzünk szét pár zöldségért, lehet az kaliforniai paprika, lehet sárgarépa, gomba, kukorica, de még akár az ananász is jól klappol, tőlünk függ a végső ízvilága. Ettől ilyen népszerű ez a tányér minden egyes összejövetelen, hiszen mindig egy kicsit más lesz az „összkép”, az ízvilág.
Ezeket a talált dolgokat, – vagy természetesen a boltban is megvásárolhatjuk frissen, ha nincs otthon most az, amit kívánnánk – vágjuk fel kockára, vagy akár kisebb zsűlienre és egy kevés már megpárolt hagyma alatt nagylángon pirítsuk le. Tipp: ha kevés vajon (vagy margarinon) pirítjuk egészen fenomenális ízvilág alakulhat ki. .
Amikor már nagyon közelít a zöldség állapota a kívánt piruláshoz, a hideg párnapos kész rizst borítsuk rá és kevergetés közben figyeljünk a tűzre alatta, hogy ne kapja le az ételt, de rápirítson azért. Egy kis extra vajat adhatunk ilyenkor a rizs miatt még hozzá.
Fontos, hogy amikor a zöldséget pirítjuk, vajból csak annyit használjunk amennyi a zöldséghez feltétlenül kell, ne gondoljunk bele a rizs mennyiségébe is, mikor a vajat adagoljuk, túl vajas ízűvé válhat a zöldség ilyen esetben.
Amikor kellően lepirult a zöldséggel a rizs is, vegyük lejjebb a tüzet alatta és nyugodtan hozzá keverhetjük az ennyi idő alatt még alig visszahűlt húst, illetve ha tojásos sült rizst szeretnénk, akkor egyszerűen üssük rá a tojást és keverjük el. Ha csirkés-tojásos, akkor úgy két tányérnyihoz egy tojást, ha hús nélküli, akkor pedig nyugodtan lehet tányéronkénti egy tojást vagy akár kicsit többet hozzá keverni. Garnélás sült rizshez nem ajánljuk a tojást.
Az étel elkészült, és ha szeretjük a szóját, tálalás után még nyugodtan önthetünk rá egy keveset. Friss göndör petrezselyem, babcsíra, retek csíra, kedvenc csíránk is simán rá szórható díszítésnek. Limeal és szeletelt uborkával tálalják.
Jó étvágyat!
Hozzávalók 2 főre:
- három merőkanál kész rizs
- 1-1 fej piros-sárga-zöld kaliforniai paprika
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 6 deka kukorica
- 5 deka gomba
- negyed ananász
- 1 fej hagyma
- 20 deka csirkemell filé vagy filézett csirkecomb, vagy garnéla
- 1-2 tojás
- szója szósz
- pici gyömbér
- kevés vaj vagy margarin
- olivaolaj
- bab, vagy retekcsíra
- lime, uborka
- só, bors, koriander, ilyenek…
További thai kulináris tartalmak:



















