sawatdee.hu

Fincsi nemzeti örökség – Tom Yum Leves

Megosztom Facebookon
Elküldöm e-mailben

A thai kulturális minisztérium véleménye, hogy a Tom Yum Goong az UNESCO szellemi kulturális öröksége listán is elismert étel kell legyen. A thai kulturális minisztérium a levest a thaiföldi örökség fontos részének valja.

A Tom Yum Goong egy ősi leves, amely széles körben ismert, szájhagyomány útján terjedt. Általános vélekedés, hogy a Chao Phraya folyóban található édesvízi garnélarák adták az alapot az ételnek. Ezért a Tom Yum Goong feltételezhetően Közép-Thaiföldről származik. A tom yum recept első írásos említése 1888-ból származik.

Ízlelése során a citromfű, a fokhagyma, a lime, a kókusztej és a chili mámorító ízei csapnak össze a csirkehúsleves alappal, a tetejére pedig garnélarákok kerülnek.

Ha szeretjük a fűszereket, javasoljuk, a friss piros chilit, vagy chili olajat, amiből adjunk hozzá néhány cseppet vagy akár egy teáskanalat is, de ha enyhébben szeretjük ,akár ki is hagyhatjuk a chilit a történetből.

Tálalhatjuk a tom yum levest ízletes előételként, vagy főételként párolt fehér rizzsel vagy sticky rizzsel. Tegyünk egy kis rizst egy tálba, és öntsük a levest a tetejére, vagy tálaljuk a rizst az oldalára.

Gyűjtsük össze a hozzávalókat, majd öntsük az alaplevet egy mély lábosba, közepes lángon. Adjuk hozzá a lejjebb leírt módon vágott citromfüvet és 5-6 percig forraljuk.

Adjunk hozzá sárgarépát, fokhagymát, hagymát, galangal vagy gyömbért, lime vagy babér leveleket, 1 1/2 evőkanál halszószt, szójaszószt… Vegyük lejjebb a lángot és fedjük le körülbelül 5 percre. Adjuk hozzá a  gombát és a cukkinit, és pároljuk további 5 percig.

Most hozzá adhatjuk a garnélarákot és koktélparadicsomot. Főzzük még 3 percig, vagy amíg a garnélarák rózsaszínű nem lesz.

Vegyük minimumra a lángot, és adjunk hozzá 1/4 doboz kókusztejet, chili olajat, valamint ízlés szerint barna cukrot és pirospaprikát. Végül vegyük ki a lábosból a héjakat és babérlevelet.

Friss korianderrel megszórva már fogyaszthatjuk is.

Az aromás anyagokkal ízesített, zöldségekkel és sovány garnélarákokkal töltött tom yum leves egészséges fogás ebédre vagy akár vacsorára.

Ahhoz, hogy ez a leves könnyebb legyen, használhatunk alacsony zsírtartalmú kókusztejet, vagy hagyjuk el teljesen. A garnélarák helyett pedig zöldség is használható.

Használjon alacsony nátriumtartalmú szójaszószt a só mennyiségének csökkentésére.

Hozzávalók:

  • húsleves alaplé (bouillon)
  • citromfű, az alsó harmada finomra aprítva, a felső hagymát összetörve
  • sárgarépa, vastagon szeletelve
  • fokhagyma, felaprítva
  • apróra vágott hagyma
  • reszelt galangal vagy gyömbér
  • lime levél (vagy babérlevél és hosszú csík lime héja)
  • halszósz
  • szójaszósz
  • limelé vagy citromlé
  • shiitake gomba, szárát eltávolítva
  • kis cukkini félholdra szeletelve
  • yers garnélarák
  • koktélparadicsomok félbe vágva
  • konzerv kókusztej
  • chili olaj
  • barna cukor
  • darált chili paprika, v pirospaprika
  • friss koriander
Megosztom Facebookon
Elküldöm e-mailben

Válj Te is 🇹🇭Thaiföld Szakértőjévé! Kövess minket Facebookon!

Február 28-án indultunk, és az első év alatt több, mint 400 thaiföldhöz köthető témát vesézünk itt ki.

sawatdee.hu

Reklámmentes Beléptető

Tagoknak

Nem vagy még tag?!? Akkor ide kattintva kaphatsz információt, hogyan lehetsz tag és élvezheted többek között a reklámmentességet a honlapon.

A Sawatdee.hu víziója, hogy 2024-re, a Thaiföldre kíváncsi magyar közösség tagjai mindegyikének ott legyen a könyvjelzőben, vagy kisikonban a telefon főképernyőjén, mert annyira hasznos, informatív és könnyű használni.

Hogy ha felismerjük ismerőseink érdeklődését Thaiföld iránt, reflexből vághassuk rá, hogy „irány tájékozódni a Sawatdee.hu-ra!”

Hasznossá válni.

Nézz szét jobban, mielőtt lelépsz...