A thai kulturális minisztérium véleménye, hogy a Tom Yum Goong az UNESCO szellemi kulturális öröksége listán is elismert étel kell legyen. A thai kulturális minisztérium a levest a thaiföldi örökség fontos részének valja.
A Tom Yum Goong egy ősi leves, amely széles körben ismert, szájhagyomány útján terjedt. Általános vélekedés, hogy a Chao Phraya folyóban található édesvízi garnélarák adták az alapot az ételnek. Ezért a Tom Yum Goong feltételezhetően Közép-Thaiföldről származik. A tom yum recept első írásos említése 1888-ból származik.
Ízlelése során a citromfű, a fokhagyma, a lime, a kókusztej és a chili mámorító ízei csapnak össze a csirkehúsleves alappal, a tetejére pedig garnélarákok kerülnek.
Ha szeretjük a fűszereket, javasoljuk, a friss piros chilit, vagy chili olajat, amiből adjunk hozzá néhány cseppet vagy akár egy teáskanalat is, de ha enyhébben szeretjük ,akár ki is hagyhatjuk a chilit a történetből.
Tálalhatjuk a tom yum levest ízletes előételként, vagy főételként párolt fehér rizzsel vagy sticky rizzsel. Tegyünk egy kis rizst egy tálba, és öntsük a levest a tetejére, vagy tálaljuk a rizst az oldalára.
Gyűjtsük össze a hozzávalókat, majd öntsük az alaplevet egy mély lábosba, közepes lángon. Adjuk hozzá a lejjebb leírt módon vágott citromfüvet és 5-6 percig forraljuk.
Adjunk hozzá sárgarépát, fokhagymát, hagymát, galangal vagy gyömbért, lime vagy babér leveleket, 1 1/2 evőkanál halszószt, szójaszószt… Vegyük lejjebb a lángot és fedjük le körülbelül 5 percre. Adjuk hozzá a gombát és a cukkinit, és pároljuk további 5 percig.
Most hozzá adhatjuk a garnélarákot és koktélparadicsomot. Főzzük még 3 percig, vagy amíg a garnélarák rózsaszínű nem lesz.
Vegyük minimumra a lángot, és adjunk hozzá 1/4 doboz kókusztejet, chili olajat, valamint ízlés szerint barna cukrot és pirospaprikát. Végül vegyük ki a lábosból a héjakat és babérlevelet.
Friss korianderrel megszórva már fogyaszthatjuk is.
Az aromás anyagokkal ízesített, zöldségekkel és sovány garnélarákokkal töltött tom yum leves egészséges fogás ebédre vagy akár vacsorára.
Ahhoz, hogy ez a leves könnyebb legyen, használhatunk alacsony zsírtartalmú kókusztejet, vagy hagyjuk el teljesen. A garnélarák helyett pedig zöldség is használható.
Használjon alacsony nátriumtartalmú szójaszószt a só mennyiségének csökkentésére.
Hozzávalók:
- húsleves alaplé (bouillon)
- citromfű, az alsó harmada finomra aprítva, a felső hagymát összetörve
- sárgarépa, vastagon szeletelve
- fokhagyma, felaprítva
- apróra vágott hagyma
- reszelt galangal vagy gyömbér
- lime levél (vagy babérlevél és hosszú csík lime héja)
- halszósz
- szójaszósz
- limelé vagy citromlé
- shiitake gomba, szárát eltávolítva
- kis cukkini félholdra szeletelve
- yers garnélarák
- koktélparadicsomok félbe vágva
- konzerv kókusztej
- chili olaj
- barna cukor
- darált chili paprika, v pirospaprika
- friss koriander
További thai kulináris tartalmak: