sawatdee.hu

Északi és déli thai konyhák közötti különbségek

Megosztom Facebookon
Elküldöm e-mailben

Thaiföldre érkezve tipikusan a tájai amit elsőnek észreveszünk és valószínűleg soha nem is felejtünk. Lenyűgöző természeti adottságai és a számos szórakoztató lehetőség mellett a helyi ételek emelik ki ezt a délkelet-ázsiai országot a többi közül.

A mosoly országának minden régiójának megvan a maga íz-világa. Közös jellemző a thai ételekben a fokhagyma, a chili, a halszósz, a citromfű és a limelé egzotikus keverékei, melyek az íz-orgiát okozzák a szánkban. Itt viszont, most összegyűjtöttük a legfontosabb különbségeket Thaiföld északi és déli konyhája között.

A rizs uralma

Mivel szinte minden nap esznek valamilyen formában rizst, Thaiföld sem különbözik sokat más ázsiai nemzetektől ebből a szempontból. Az viszont, hogy éppen merre járunk Thaiföldön, nagyban meghatározhatja, hogy miként készítik el a rizst a helyiek.

Délen a puhára főtt rizs az alap, és szinte minden nap tálalják. Legyen szó curryről, levesről vagy akár sült krumplihoz is megeszik. A jázmin rizst folyamatosan az ország kedvencének választották illata és és méreti tulajdonságai miatt. A fried rice, azaz a sült rizs talán a leghíresebb étel erről a környékről.

Északon a ragadós „sticky” rizs gyakrabban készül étkezésnél. A nyálkás, rövid szemű rizst gőzöléssel főzzük, nem forraljuk. Az állaga miatt sűrűn golyóvá forgatják, fűszeres chilipaprikába vagy currybe mártják..

A ragacsos rizs desszertként is tálalható, mint például a híres, mindenki kedvence mangós sticky rizs varázs..

Jó sok curry

Nagy mennyiségű csapadék borítja Dél-Thaiföldet, és ezért is nagyon jól terem a kókuszdió ezen a területen. Az egyik igen jellemző módja ahogy a thaiok felhasználják a kókuszt konyhájukba, az a kókusztej. A kókusztej növeli az ilyen levesek és curryk krémességét, volumenét, így is megkülönböztetve a déli konyhákat északi társaitól.

A Thai Green Curry, a Red Curry, a Massaman Curry és a Panang Curry fő összetevője a kókusztej. A Khanom Jeen Nam egy Nam Ya Kati nevű curryt is tartalmaz, amely kókusztejből készül. A curryt ezután puha rizstésztával párosítják, hogy a hagyományos curry egzotikus megjelenését produkálják.

Északon a curry könnyebb, mivel alaplevet vagy húslevest használnak a kókusztej helyett. Az északi és a déli konyhák közötti fő különbség a curryk elkészítésének módja.

A szomszédok hatása a fűszerezésre

Dél-Thaiföldre Malajzia és Jáva konyhája hatott erősebben, így az ételek tele vannak fűszerekkel. Azok, akik szeretik a csípős ételeket és az intenzív ízeket, menjenek délre.

Észak-Thaiföld is figyelembe vette a szomszédos országok konyháit sajátjának megalkotásakor. Burma, Laosz és Kína ízvilága a hűvösebb éghajlattal együtt bekerülnek az északi ételekbe. A sokféle zöldség és fűszernövény kulcsfontosságú jellemzője az észak-thaiföldi ételeknek.

A tenger gyümölcseinek közelsége délen

Dél-Thaiföld tele van halászokkal. Mondanunk sem kell, hogy délen sok tengeri herkentyű mellett friss hal is könnyen kapható. Függetlenül attól, hogy sült, grillezett vagy napon szárított, a tenger élőlényei számos ízletes thai ételhez és fűszerezéshez hozzájárulnak .

És ha még nem próbáltad a Tom Yum Goongot, akkor egy ínycsiklandó leves is vár rád.

Északon viszont többnyire fehér és vörös hús

Északon többségében a húsételekhez csirkét vagy sertéshúst használnak. A Khao Soi, az egyik leghíresebb észak-thai étel, aromás, curry alapú húsleves, többnyire csirkével készítik.

Az északi thaiak szeretik a marhahúst is, ami gyakran a vízibivalyé vagy annak belsőségei. A Laap Muang Moo saláta például sertéshússal készül, amelyet szárított fűszerekkel, vérrel és belsőségekből készítenek.

Legjobb váltás, 1% cashback ázsiában költés után, befektetések, könnyű használat!

Ha innen átkattintva nyitsz első alkalommal számlát a Revoluton, akkor neked semmivel se kerül többe, de a Sawatdee.hu-t támogatod. Köszönjük!
Ha regisztráció után pár napon belül 3x költesz legalább 2000 forint értékben a kártyáddal (akár csak a virtuális kártyáddal) akkor támogattad is a Sawatdee-t.

A fűszerek, a zöldségek, a hús, a fokhagyma, a kókusztej és az ízesítők egyedi fúziójával egy thaiföldi gasztronómiai utazás felejthetetlen nyáltermelést biztosíthat számunkra is.

Megosztom Facebookon
Elküldöm e-mailben

Válj Te is 🇹🇭Thaiföld Szakértőjévé! Kövess minket Facebookon!

Február 28-án indultunk, és az első év alatt több, mint 400 thaiföldhöz köthető témát vesézünk itt ki.

Kapcsolódó cikkek:

sawatdee.hu

Reklámmentes Beléptető

Tagoknak

Nem vagy még tag?!? Akkor ide kattintva kaphatsz információt, hogyan lehetsz tag és élvezheted többek között a reklámmentességet a honlapon.

A Sawatdee.hu víziója, hogy 2024-re, a Thaiföldre kíváncsi magyar közösség tagjai mindegyikének ott legyen a könyvjelzőben, vagy kisikonban a telefon főképernyőjén, mert annyira hasznos, informatív és könnyű használni.

Hogy ha felismerjük ismerőseink érdeklődését Thaiföld iránt, reflexből vághassuk rá, hogy „irány tájékozódni a Sawatdee.hu-ra!”

Hasznossá válni.

Nézz szét jobban, mielőtt lelépsz...